Reklama
  • Wtorek, 21 października 2014 (08:05)

    Wytworny tort winogronowy

Składniki: 7 jajek, szczypta soli, 2 op. cukru wanilinowego, 22,5 dag cukru, po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 dag + pół łyżeczki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, 5 łyżeczek żelatyny, 3 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 0,25 l białego wina, 40 dag śmietany kremówki, winogrona w cukrze i listki mięty do dekoracji.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1. Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami wsypując 1 cukier wanilinowy i 12,5 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z 2 dag kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki wsypywać porcjami do masy jajecznej.

Tortownicę wyłożyć pergaminem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i wystudzić. Następnie rozciąć na dwa blaty.

2. Winogrona oderwać od gałązek. Rozbić pozostałe 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 10 dag cukru i drugim cukrem wanilinowym. Ubijać mikserem 12-15 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.

Do masy żółtkowej dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać wino, wymieszać. Żelatynę, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jajeczno-winną. Wstawić do lodówki na 5-7 minut, aby krem zaczął tężeć.

3. Białka oraz 20 dag śmietany ubić na sztywno – osobno. Bitą śmietanę oraz pianę z białek połączyć z tężejącym kremem. Wmieszać winogrona. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy. Wylać na niego krem z winogronami. Przykryć drugim blatem.

Wstawić na 5 godzin do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Oprószyć kakao. Udekorować winogronami w cukrze i listkami mięty.

Życie na gorąco
Więcej na temat:tort

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.