Reklama
  • Wtorek, 21 października 2014 (08:05)

    Wytworny tort winogronowy

Składniki: 7 jajek, szczypta soli, 2 op. cukru wanilinowego, 22,5 dag cukru, po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 dag + pół łyżeczki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, 5 łyżeczek żelatyny, 3 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 0,25 l białego wina, 40 dag śmietany kremówki, winogrona w cukrze i listki mięty do dekoracji.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1. Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami wsypując 1 cukier wanilinowy i 12,5 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z 2 dag kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki wsypywać porcjami do masy jajecznej.

Tortownicę wyłożyć pergaminem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i wystudzić. Następnie rozciąć na dwa blaty.

2. Winogrona oderwać od gałązek. Rozbić pozostałe 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 10 dag cukru i drugim cukrem wanilinowym. Ubijać mikserem 12-15 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.

Do masy żółtkowej dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać wino, wymieszać. Żelatynę, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jajeczno-winną. Wstawić do lodówki na 5-7 minut, aby krem zaczął tężeć.

3. Białka oraz 20 dag śmietany ubić na sztywno – osobno. Bitą śmietanę oraz pianę z białek połączyć z tężejącym kremem. Wmieszać winogrona. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy. Wylać na niego krem z winogronami. Przykryć drugim blatem.

Wstawić na 5 godzin do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Oprószyć kakao. Udekorować winogronami w cukrze i listkami mięty.

Życie na gorąco
Więcej na temat:tort

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 200 g fasoli Jaś ● 5 jaj ● 1/2 laski wanilii ● 3 łyżki posiekanych migdałów ● 150 g cukru pudru ● 12 łyżek kaszy manny ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● serek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.