Reklama
  • Czwartek, 20 listopada 2014 (08:00)

    Wykwintny tort z winogronami

Składniki na 12 porcji: 4 jajka i 2 żółtka, 20 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 7,5 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 150 ml białego wina, po 30 dag kolorowych winogron, 50 dag śmietany, 1 galaretka winogronowa, ¼ l soku winogronowego, 2 łyżki krokantu z orzechów laskowych do posypania, 1 cytryna i sok z cytryny.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut (bez chłodzenia)

1. Rozbić 3 jajka. Białka ubić na sztywno, wsypując partiami 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki wsypać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piec 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Czwarte jajko rozbić, zachować białko. Żółtko dodać do dwóch pozostałych i utrzeć z 10 dag cukru i drugim cukrem waniliowym. Dolać wino i sok cytrynowy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i podgrzewając rozpuścić. Połączyć z masą winną i odstawić w chłodne miejsce.

Winogrona umyć, oderwać od gałązek. Cytrynę pokroić w plasterki. Ubić pozostałe białko i 40 dag śmietany. Dodać do masy.

3. Zimny biszkopt rozkroić na dwa blaty i przełożyć je 2/3 kremu, resztą posmarować wierzch tortu. Obłożyć winogronami i cytryną. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Galaretkę rozpuścić w gorącym soku winogronowym. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią owoce na torcie. Schładzać 30 minut. Pozostałą śmietanę ubić, posmarować nią brzeg tortu. Obsypać krokantem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:z | winogrona | tort

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 200 g masła ● 425 g cukru ● 6 jaj ● 200 g mielonych migdałów ● 120 g mąki ● 250 g maślanki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 250 g czerwonych porzeczek ● 4 łyżki żelatyny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.