Reklama
  • Czwartek, 20 listopada 2014 (08:00)

    Wykwintny tort z winogronami

Składniki na 12 porcji: 4 jajka i 2 żółtka, 20 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 7,5 dag mąki pszennej, 5 dag mielonych migdałów, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 150 ml białego wina, po 30 dag kolorowych winogron, 50 dag śmietany, 1 galaretka winogronowa, ¼ l soku winogronowego, 2 łyżki krokantu z orzechów laskowych do posypania, 1 cytryna i sok z cytryny.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut (bez chłodzenia)

1. Rozbić 3 jajka. Białka ubić na sztywno, wsypując partiami 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki wsypać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piec 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Czwarte jajko rozbić, zachować białko. Żółtko dodać do dwóch pozostałych i utrzeć z 10 dag cukru i drugim cukrem waniliowym. Dolać wino i sok cytrynowy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i podgrzewając rozpuścić. Połączyć z masą winną i odstawić w chłodne miejsce.

Winogrona umyć, oderwać od gałązek. Cytrynę pokroić w plasterki. Ubić pozostałe białko i 40 dag śmietany. Dodać do masy.

3. Zimny biszkopt rozkroić na dwa blaty i przełożyć je 2/3 kremu, resztą posmarować wierzch tortu. Obłożyć winogronami i cytryną. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Galaretkę rozpuścić w gorącym soku winogronowym. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią owoce na torcie. Schładzać 30 minut. Pozostałą śmietanę ubić, posmarować nią brzeg tortu. Obsypać krokantem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:winogrona | tort

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.