Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Wykwintny tort cappuccino

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru pudru. Krem 2: 200 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka kawy rozp., 2 łyżki likieru kawowego. Poncz: słodka herbata, 1–2 łyżki wódki.

Reklama

1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Do masy przesiej oba rodzaje mąki, dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, pianę przełóż do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w 170 st. Ostudź, rozetnij na 3 blaty.

2. Składniki ponczu wymieszaj, nasącz nim blaty. Przygotuj krem 1: żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i żelatyną. Posmaruj tym 2 blaty, ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim blatem.

3. Kawę zalej 1/2 szkl. wrzątku, przykryj, zaparzaj 10 min. Po tym czasie przecedź napar, ostudź go. Wsyp do kawy żelatynę. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, lekko podgrzewając kawę. Śmietanę do kremu 2 ubij na sztywno z cukrem.

4. Do śmietany dodaj likier i przestudzoną kawę z żelatyną. 1/4 kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu. Z rękawa wyciśnij na tort efektowne fale. Tort schłodź. Przed podaniem ew. oprósz go kawą i udekoruj drażetkami czekoladowymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • szklanka cukru • 4 jajka • 1/2 kostki masła • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 3 łyżki jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.