Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:01)

    Twarogowy tort z suszonymi śliwkami i cynamonową nutą

Składniki na 12 porcji: 6 jajek, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 12 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka mielonego cynamonu, 40 dag mielonego twarogu, 2 szklanki śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag suszonych śliwek, 1 szklanka konfitury żurawinowej, czekoladowe gwiazdki i żurawina do dekoracji.

Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 440 kcal. Cena porcji: 2,20 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując szklankę cukru oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Porcjami wsypuj do masy jajecznej, mieszając.

Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 40 minut.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż konfiturą i ułóż na dnie tortownicy. Na wierzchu rozłóż suszone śliwki.

2. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem oraz żelatyną. Rozsmaruj na śliwkach. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym.

Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z ostatnim cukrem waniliowym. Wierzch i boki tortu posmaruj 2/3 bitej śmietany. Resztę śmietany przełóż do szprycy. Wyciśnij spore rozetki wokół brzegu tortu. Ciasto udekoruj czekoladowymi gwiazdkami oraz żurawiną.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:SP | z | tort

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka, 15 dag cukru, 12 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki soku cytrynowego, 100 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.