Reklama
  • Poniedziałek, 27 października 2014 (08:00)

    Tort ze śliwkami i bitą śmietaną

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 20 dag cukru, 15 dag mąki krupczatki, budyń waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 łyżki oleju. Krem i dekoracja: szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy, trochę więcej niż pół kostki masła, łyżka rumu, 75 dag śliwek, płatki migdałowe, 1 jasna galaretka, duża śmietana kremówka.

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Przesiej mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Sypką mieszankę wraz z olejem przełóż do jajecznego kremu. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C ok. 35 minut. Schłódź.

Reklama

Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Schłódź go, a potem zmiksuj z miękkim masłem i rumem. Umyj śliwki i usuń pestki. Kilka pokrój na małe kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu. Do reszty dodaj pokrojone śliwki.

Upieczone ciasto przekrój poziomo i przełóż kremem ze śliwkami tak, by obie części się skleiły. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałów, na wierzch połóż resztę śliwek.

Wyłóż na nie tężejącą galaretkę. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietaną.

Czas przygotowania: 95 minut

Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 387 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:tort | jaja | ceny | śmietana

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 4 jajka, 160 g drobnego cukru, 60 g mąki tortowej, 40 g mąki kukurydzianej, masło oraz mąka krupczatka do formy. Krem: duży pojemnik lodów truskawkowych (ok. 1000 ml), duży... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.