Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (13:05)

    Tort z winogronami i orzechami

Składniki na 10 porcji: tabliczka gorzkiej czekolady, 1 i 1/4 kostki masła, 370 g cukru + 2 łyżki, sól, cukier wanilinowy, 5 jajek, 350 g mąki, 40 g kakao + do posypania, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml czerwonego wina, kwaśna śmietana, czerwony barwnik spożywczy, 4 łyżeczki żelatyny, śmietana kremówka, 750 g sera twarogowego, orzechy włoskie, 1/2 kg zielonych winogron.

Przygotowanie:

Reklama

Grubo posiekaj czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Utrzyj masło, 230 g cukru, szczyptę soli i cukier wanilinowy na kremową masę.

Dodawaj do masy po jednym jajku. Następnie połącz ją z rozpuszczoną czekoladą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj z czerwonym winem i kwaśną śmietaną. Dodaj trochę barwnika i mieszaj jeszcze raz, aby powstało ciasto.

Przełóż je do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz w na grzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 50 minut.

Żelatynę namocz w pół szklanki zimnej wody. Ubij śmietankę, połącz ją z serem i resztą cukru (140 g). Żelatynę podgrzej, wymieszaj ze śmietaną i połącz z kremem.

Wystudzone ciasto przekrój poziomo na 3 części. Winogrona oczyść, umyj i oderwij od gałązek (kiść odłóż). Na pierwszy płat ciasta wyłóż 1/4 kremu i połowę winogron. Ponownie wyłóż 1/4 masy i rozprowadź pozostałe owoce. Ciasto schładzaj godzinę w lodówce.

Na patelni rozpuść 2 łyżki cukru, dodaj orzechy i skarmelizuj je. Na wierzch i boki ciasta wyłóż masę śmietanową. Środek posyp kakao, ozdób orzechami i winogronami.

Czas przygotowania: 90 minut

Cena porcji: ok. 7 zł. Kalorie: porcja 540 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | winogrona | ceny | z | orzechy

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 400 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 150 g kwaśnej śmietany ● 4 opakowania cukru waniliowego ● 275 g masła ● 75 g cukru ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 450 g powideł... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.