Reklama
  • Wtorek, 15 października 2013 (15:00)

    Tort z serka mascarpone

Składniki na 12 porcji: Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu , sól.

SKłADNIKI na 12 porcjI:

PRZYGOTOWANIE:

Reklama

1. Białka ubij z solą. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj. Dosyp mąkę i miksuj dalej na najniższych obrotach!

2. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw przygotowany biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.

3. Serek utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękkim masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z masą serową. Wymieszaj z dżemem.

4. Z upieczonego biszkoptu wykrój kształt serca. Skrop ciasto rumem z wodą.

5. Na pierwszą warstwę nałóż dżem, przykryj drugim płatem i posmaruj kremem.

6. Całość obsyp różowymi wiórkami i ozdób cukierkami.

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Serek mascarpone pochodzi z północy Włoch. Produkuje się go ze śmietanki, dlatego jest bardzo tłusty. To podstawowy składnik wielu kremów. Doskonale smakuje także jako dodatek do makaronów.

Super TV
Więcej na temat:tort | serka mascarpone | serek | biszkopt | z | Mascarpone | serki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 30 dag wafelków o smaku cytrynowym, 15 dag masła, 1,5 tabliczki białej czekolady, 20 dag borówek amerykańskich (mogą być mrożone), 25 dag twarogu na sernik (trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.