Reklama
  • Wtorek, 15 października 2013 (15:00)

    Tort z serka mascarpone

Składniki na 12 porcji: Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu , sól.

SKłADNIKI na 12 porcjI:

PRZYGOTOWANIE:

Reklama

1. Białka ubij z solą. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka do białek i zmiksuj. Dosyp mąkę i miksuj dalej na najniższych obrotach!

2. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Wstaw przygotowany biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.

3. Serek utrzyj z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękkim masłem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce i połącz z masą serową. Wymieszaj z dżemem.

4. Z upieczonego biszkoptu wykrój kształt serca. Skrop ciasto rumem z wodą.

5. Na pierwszą warstwę nałóż dżem, przykryj drugim płatem i posmaruj kremem.

6. Całość obsyp różowymi wiórkami i ozdób cukierkami.

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Serek mascarpone pochodzi z północy Włoch. Produkuje się go ze śmietanki, dlatego jest bardzo tłusty. To podstawowy składnik wielu kremów. Doskonale smakuje także jako dodatek do makaronów.

Super TV
Więcej na temat:tort | serka mascarpone | serek | biszkopt | z | Mascarpone | serki

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.