Reklama
  • Czwartek, 19 listopada 2015 (11:00)

    Tort z owocami i bitą śmietaną

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 10 dag mielonych migdałów,13 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu; Do przełożenia: 225 ml mleka, 20 dag cukru, 3 żółtka, 25 dag miękkiego masła lub margaryny, aromat waniliowy, 6 łyżek dżemu lub konfitury wiśniowej, 6-8 małych bezików; Do dekoracji: 250 ml śmietanki kremówki 36 proc., 3-4 łyżki cukru pudru, winogrona i kiwi

Reklama

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodaj migdały oraz cynamon, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno mikserem, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsyp suche składniki, za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.

2. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, zagotuj od czasu od czasu mieszając (cukier musi się rozpuścić). Do miski włóż żółtka, rozmąć trzepaczką. Stopniowo, wciąż mieszając, cienkim strumieniem i powoli wlej do nich gorące mleko. Przelej do rondelka, podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Do miękkiego masła dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i utrzyj mikserem na puch. Następnie, wciąż miksując, łyżka po łyżce dodawaj wystudzoną masę mleczno-żółtkową.

3. Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj dżemem oraz połową kremu, rozkrusz połowę bezików. Przykryj drugim blatem, posmaruj go dżemem, pozostałym kremem i pokrusz beziki. Przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu. Włóż do lodówki.

4. Tuż przed podaniem ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Posmaruj nią wierzch tortu i udekoruj go owocami.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 490 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | z | torty

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 12 dag + 1 łyżka cukru, 12 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych, 6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.