Reklama
  • Środa, 25 lutego 2015 (12:05)

    Tort z orzechami

Składniki na 20 porcji Ciasto: 6 jajek, 8 łyżek mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie budyniu wanilinowego, 2 łyżki cukru, 1/2 l mleka, 20 dag masła , 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny. Dekoracja: siekane orzechy włoskie, wiórki czekoladowe

Reklama

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj żółtka, cukier, obie mąki, proszek, kakao. Delikatnie wymieszaj.

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz biszkopt przez około 35 minut w temperaturze 180˚ C. Ostudź ciasto, przekrój na trzy równe krążki.

2. Z mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. Do zimnego mleka wsyp budyń, cukier, wymieszaj, wylej na wrzące mleko, mieszaj, aż się zagotuje. Odstaw do ostygnięcia.

Zimny budyń zmiksuj z masłem i cukrem pudrem. Wciśnij sok z cytryny. Wymieszaj. Dodaj trochę wiórków czekoladowych.

3. Każdy placek biszkoptowy posmaruj kremem, kładź jeden na drugi. Ozdób posiekanymi orzechami i wiórkami czekoladowymi.

Czas: około 90 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | ciasto | krem | z | sok z cytryny | orzechy

Zobacz również

  • Piłkarski torcik

    Składniki: 6 jajek, sól, 15 dag drobnego cukru kryształu, skórka z 1/2 cytryny, 5 dag orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 15 dag mąki, 5 dag masła, cukier puder do posypania. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.