Reklama
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Tort z masą kawową i czekoladą

Składniki na 20 porcji: Ciasto: 6 jajek • 6 łyżek cukru • 8 łyżek mąki pszennej • łyżka maki ziemniaczanej • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 opakowamie budyniu waniliowego • 2 łyżki cukru • 1/2 l mleka • 5 dag gorzkiej czekolady • 20 dag masła • 3 łyżki cukru pudru • sok z cytryny • powidła wiórki czekoladowe • kandyzowane owoce.

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj żółtka, cukier, obie mąki, proszek. Wymieszaj. Piecz biszkopt 40 minut w temperaturze 180° C. Ostudź ciasto, przekrój na trzy krążki.

Reklama

2. Z mleka, cukru, proszku budyniowego ugotuj budyń. Zimny budyń zmiksuj z masłem i cukrem pudrem. Połowę kremu wymieszaj ze stopioną czekoladą. Do drugiej części wciśnij sok z cytryny. Wymieszaj.

3. Krążki ciasta smaruj powidłami, kremem czekoladowym, wierzch i boki posmaruj kremem cytrynowym. Udekoruj.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | ciasto | z | ciasta | sok z cytryny | ma | torty | czekolady

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Krążki bezowe: 6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu (albo soku z cytryny),1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli. Krem ajerkoniakowy: 1 kostka do pieczenia,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.