Reklama
  • Czwartek, 27 listopada 2014 (09:05)

    Tort z masą chałwową

Gotowy spód biszkoptowy. Masa: 2 żółtka, 250 ml mleka, pół szklanki cukru, 200 g chałwy waniliowej, 20 g mąki ziemniaczanej, 250 g masła. Nasączenie: około pół szklanki mocnej kawy. Do dekoracji: gorzka czekolada, bita śmietana, biszkopty.

Reklama

1. Masa chałwowa: połowę ilości mleka wlej do rondelka, zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę i żółtka. Wlej do wrzącego mleka z cukrem. Gotuj, mieszając, aż powstanie budyń. Odstaw – przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch.

Do miski włóż miękkie masło, utrzyj mikserem na puch. Dodawaj po łyżce ostudzony budyń, miksuj bez przerwy. Potem po trochu wkładaj pokruszoną chałwę – nie przerywając miksowania.

2. Wykonanie: spód biszkoptowy przekrój na 3 krążki. Na paterze ułóż pierwszy krążek i nasącz go kawą. Rozsmaruj na nim połowę masy. Połóż drugi krążek, nasącz, posmaruj drugą połową masy. Połóż trzeci krążek, nasącz kawą. Wstaw na całą noc do lodówki.

Schłodzony tort posmaruj bitą śmietaną. Na środku ułóż grube wiórki czekolady. Boki obłóż biszkoptami. Schłodź przez godzinę.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:tort | z | ma | torty

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 200 g mąki pszennej, 75 g cukru pudru, sól, 100 g zimnego masła, 4 jajka, 4 łyżki powideł, 400 g mielonego twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 40 g mąki ziemniaczanej, 170 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.