Reklama
  • Poniedziałek, 3 lutego 2014 (14:00)

    Tort z mango

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, tłuszcz i mąka do formy. Krem: 1 i 1/5 szklanki mleka, 5 łyżek cukru pudru, budyń o smaku waniliowym, 3/4 kostki masła. Wykończenie: mango, żółta galaretka do tortów, czekoladowa posypka.

Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie stopniowo łącz ją z żółtkami, miksując. Pod koniec masę jajeczną delikatnie wymieszaj z przesianą mąką z proszkiem i kakao.

Reklama

Dno teflonowej tortownicy wyściel papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 160º C. Upieczony placek ostudź w formie. Gdy wyjmiesz ciasto z blachy, przekrój na 2 blaty.

Z mleka, cukru pudru i budyniu ugotuj gęsty krem, a następnie ostudź go, stale mieszając. Tak przygotowaną masę miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Połową kremu przełóż blaty. Na wierzch wyłóż resztę nadzienia (2 łyżki masy odłóż). Na ciasto nałóż umytą obręcz tortownicy.

Mango obierz ostrym nożem i po usunięciu pestki pokrój je na plasterki. Owoce poukładaj na wierzch tortu. Polej galaretką do tortów przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Tort wstaw do lodówki na 2 godziny. Potem zdejmij obręcz tortownicy. Boki ciasta posmaruj pozostałym kremem i udekoruj posypką czekoladową. Przed podaniem pokrój tort na porcje.Czas przygotowania: 110 minut

Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 251 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:Mango | tort | krem | jaja | ceny | dno | z | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 30 dag wafelków o smaku cytrynowym, 15 dag masła, 1,5 tabliczki białej czekolady, 20 dag borówek amerykańskich (mogą być mrożone), 25 dag twarogu na sernik (trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.