Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Tort z kremem z czarnej porzeczki

Składniki Biszkopt: 5 jaj, 1/2 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżka czarnego kakao, 1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 50 dag mascarpone, 3/4 szkl. śmietany kremówki 36%, 1/2 szkl. konfitury z czarnej porzeczki. Dekoracje: tabliczka czekolady gorzkiej, kwiaty cukiernicze. Poncz: 1/3 szkl. wody, 1/3 szkl. nalewki z wiśni.

Reklama

Magdalena Kaczmarek z Poznania

1 Biszkopt: białka ubijam na sztywno. Ubijając, dodaję cukier, potem po żółtku i, mieszając, po łyżce połączonych obu mąk z proszkiem i kakao. Ciasto wylewam do tortownicy z pergaminem. Piekę 40 min w temp. 160°C.

2 Dekoracje: czekoladę rozpuszczam na parze. Ciepłą wylewam na papier do pieczenia, robiąc prostokąt 20 x 40 cm. Rozsmarowuję czekoladę nożem, przykry wam drugim arkuszem papieru. Dociskam go, by usunąć pęcherzyki powietrza. Zwijam w rulon od krótszego boku. Mrożę przez noc. Potem odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

3 Krem: mascarpone i kremówkę miksuję, dodaje konfiturę, ubijam, aż masa będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

4 Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam ponczem (z wody i nalewki), rozkładam 1/3 kremu, przykrywam drugim blatem, nasączam go, nakładam krem oraz ostatni blat, który tylko lekko nasączam. Boki i górę smaruję resztą kremu.

Boki otaczam czekoladowymi słupkami. Schładzam w lodówce, dekoruję kwiatkami z marcepanu.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:biszkopt | krem | tort | z | dekoracje | porzeczki

Zobacz również

  • Ciasto: 10 dag kostki do pieczenia Kasia, 5 dag gorzkiej czekolady, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek. Przełożenie: 250 ml śmietany kremówki, 1 op. zagęstnika do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.