Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Tort z kremem z czarnej porzeczki

Składniki Biszkopt: 5 jaj, 1/2 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżka czarnego kakao, 1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 50 dag mascarpone, 3/4 szkl. śmietany kremówki 36%, 1/2 szkl. konfitury z czarnej porzeczki. Dekoracje: tabliczka czekolady gorzkiej, kwiaty cukiernicze. Poncz: 1/3 szkl. wody, 1/3 szkl. nalewki z wiśni.

Reklama

Magdalena Kaczmarek z Poznania

1 Biszkopt: białka ubijam na sztywno. Ubijając, dodaję cukier, potem po żółtku i, mieszając, po łyżce połączonych obu mąk z proszkiem i kakao. Ciasto wylewam do tortownicy z pergaminem. Piekę 40 min w temp. 160°C.

2 Dekoracje: czekoladę rozpuszczam na parze. Ciepłą wylewam na papier do pieczenia, robiąc prostokąt 20 x 40 cm. Rozsmarowuję czekoladę nożem, przykry wam drugim arkuszem papieru. Dociskam go, by usunąć pęcherzyki powietrza. Zwijam w rulon od krótszego boku. Mrożę przez noc. Potem odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.

3 Krem: mascarpone i kremówkę miksuję, dodaje konfiturę, ubijam, aż masa będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

4 Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam ponczem (z wody i nalewki), rozkładam 1/3 kremu, przykrywam drugim blatem, nasączam go, nakładam krem oraz ostatni blat, który tylko lekko nasączam. Boki i górę smaruję resztą kremu.

Boki otaczam czekoladowymi słupkami. Schładzam w lodówce, dekoruję kwiatkami z marcepanu.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:biszkopt | krem | tort | z | dekoracje | porzeczki

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: 500 ml mleka, 2 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 20 dag masła, 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżki konfitury morelowej, 5 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.