Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (13:00)

    Tort z kremem cytrynowym

Składniki: 250 g masła • 2 łyżeczki esencji waniliowej • 2 szklanki cukru pudru • 4 jajka • 3 szklanki mąki • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • szklanka jogurtu naturalnego Krem cytrynowy: 250 g masła • 3 jajka • skórka starta z cytryny • 2/3 szklanki soku z cytryny • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem mascarpone: szklanka kremówki • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki skórki cytrynowej • 200 g mascarpone

1. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj roztrzepane jajka oraz stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt i wiórki kokosowe.

Reklama

2. Wyłóż ciasto do dwóch form (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C). Piecz 50 minut. Ostudź.

3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

4. Krem mascarpone: Ubij kremówkę, cukier i skórkę, potem dodaj mascarpone.

5. Rozkrój oba placki. Przełóż warstwy kremem cytrynowym, wierzch i boki posmaruj kremem mascarpone. Udekoruj bratkami.

Najlepsza esencja waniliowa jest domowej roboty. Zalej szklanką wódki 2-3 laski wanilii. Zakręć butelkę i odstaw. Esencja będzie dobra minimum po 4 tygodniach.

Olivia
Więcej na temat:krem | tort | najlepsza | z | kremy | torty

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.