Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (13:00)

    Tort z kremem cytrynowym

Składniki: 250 g masła • 2 łyżeczki esencji waniliowej • 2 szklanki cukru pudru • 4 jajka • 3 szklanki mąki • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • szklanka jogurtu naturalnego Krem cytrynowy: 250 g masła • 3 jajka • skórka starta z cytryny • 2/3 szklanki soku z cytryny • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem mascarpone: szklanka kremówki • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki skórki cytrynowej • 200 g mascarpone

1. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj roztrzepane jajka oraz stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jogurt i wiórki kokosowe.

Reklama

2. Wyłóż ciasto do dwóch form (natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 st. C). Piecz 50 minut. Ostudź.

3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

4. Krem mascarpone: Ubij kremówkę, cukier i skórkę, potem dodaj mascarpone.

5. Rozkrój oba placki. Przełóż warstwy kremem cytrynowym, wierzch i boki posmaruj kremem mascarpone. Udekoruj bratkami.

Najlepsza esencja waniliowa jest domowej roboty. Zalej szklanką wódki 2-3 laski wanilii. Zakręć butelkę i odstaw. Esencja będzie dobra minimum po 4 tygodniach.

Olivia
Więcej na temat:krem | tort | najlepsza | z | kremy | torty

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Spód: szklanka mąki • 20 dag masła • 4 łyżki cukru • jajko • żółtko • łyżeczka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • szczypta soli. Góra: 3 galaretki brzoskwiniowe •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.