Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (13:05)

    Tort z gruszkami

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 5 jajek • 3/4 szklanki cukru • 4/5 szklanki mąki pszennej • 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej. Krem: 4 gruszki • 2 łyżki żelatyny • 3 łyżeczki cukru pudru. Wierzch: 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka • 20 dag masła • 10 dag pistacji • płatki migdałów.

1 Mąki przesiej. Jajka umyj, osusz, oddziel białka od żółtek. Ubij białka. Pod koniec, gdy będą sztywne, dodaj cukier i po jednym żółtku. Wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 45 minut w temp. 180˚C.

Reklama

2 Gruszki obierz, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, ugotuj z cukrem pudrem. Ostudź, zmiksuj. Żelatynę namocz, dodaj do masy gruszkowej, wstaw na pół godziny do lodówki. Biszkopt przetnij w poprzek. Spodni placek posmaruj kremem gruszkowym, odstaw do lodówki, by stężał.

3 Ciasto wyjmij, nałóż drugi placek. Puszki z mlekiem skondensowanym zalej wodą, gotuj dwie godziny pod przykryciem. Ostudź. Masę kajmakową utrzyj z masłem. Włóż do szprycy, udekoruj według upodobania. Ozdób orzechami pistacjowymi i migdałami.

CZAS: około 3,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:gruszki | tort | ciasto | as` | As | z | gruszka | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 600 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 dag orzechów włoskich, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 1,5 tabliczki białej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.