Reklama
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Tort z bitą śmietaną i migdałami

Składniki na 20 porcji. Ciasto: po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej • pół szklanki cukru pudru • 4 jajka • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500 ml śmietany kremówki • pół szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki żelatyny • płatki migdałowe.

Reklama

1. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wlej żółtka, wsyp obie mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 160° C.

2. Krem: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Odstaw, aby ostygła. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.

Ubijając, wlewaj powoli zimną żelatynę. Krem włóż do szprycerki, ułóż na cieście, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | z | torty | proszek do pieczenia

Zobacz również

  • Skład na 10 porcji: ● 300 g malin ● pomarańcza ● 3 jaja ● 75 g cukru ● 2 torebki cukru waniliowego ● 50 g mąki ● 50 g mąki kukurydzianej ● łyżeczka proszku do pieczenia ● łyżka żelatyny ● 200 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.