Reklama
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Tort z bitą śmietaną i migdałami

Składniki na 20 porcji. Ciasto: po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej • pół szklanki cukru pudru • 4 jajka • płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500 ml śmietany kremówki • pół szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki żelatyny • płatki migdałowe.

Reklama

1. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wlej żółtka, wsyp obie mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 160° C.

2. Krem: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Odstaw, aby ostygła. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.

Ubijając, wlewaj powoli zimną żelatynę. Krem włóż do szprycerki, ułóż na cieście, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | z | torty | proszek do pieczenia

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 27 dag cukru, pół cytryny, 14 dag mąki, 10 dag dżemu truskawkowego, 350 ml kremówki, po 1 op. żelatyny, cukru wanil. i galaretki, 25 dag twarogu, 35 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.