Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (11:05)

    Tort włoski z mango

Skład na 15 porcji: ● po 175 g mąki tortowej, masła i cukru pudru ● 3 jajka ● 400 g sera mascarpone ● 500 ml śmietanki kremówki ● 3 łyżki cukru ● 2 żółtka ● 3 średniej wielkości mango ● 1 duża pomarańcza ● 200 ml śmietany kremówki ● 2 łyżki cukru pudru

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem, dodając po jednym jajku.

Reklama

Na koniec dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto przekładamy do przygotowanych tortownic. Pieczemy 20 minut w 180ºC, zostawiamy do ostygnięcia.

2. W dużej schłodzonej misce ubijamy wcześniej oziębioną śmietanę. W połowie ubijania wsypujemy 3 łyżki cukru. Kiedy śmietana będzie całkiem sztywna, dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników. Na koniec wbijamy dwa żółtka i miksujemy masę na wolnych obrotach.

3. Wyciskamy sok z pomarańczy. Nasączamy nim jeden blat ciasta, który smarujemy 1/3 kremu. Na kremie układamy połowę plasterków wykrojonych z obranych ze skórki mango, przykrywamy drugim blatem ciasta, smarujemy kremem.

4. Nakrywamy trzecim blatem biszkoptu. Boki smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wierzch ozdabiamy resztą mango.

Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2 zł.

Rewia
Więcej na temat:tort | Mango | z | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 600 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 dag orzechów włoskich, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 1,5 tabliczki białej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.