Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (11:05)

    Tort włoski z mango

Skład na 15 porcji: ● po 175 g mąki tortowej, masła i cukru pudru ● 3 jajka ● 400 g sera mascarpone ● 500 ml śmietanki kremówki ● 3 łyżki cukru ● 2 żółtka ● 3 średniej wielkości mango ● 1 duża pomarańcza ● 200 ml śmietany kremówki ● 2 łyżki cukru pudru

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Dno dwóch tortownic o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem, dodając po jednym jajku.

Reklama

Na koniec dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto przekładamy do przygotowanych tortownic. Pieczemy 20 minut w 180ºC, zostawiamy do ostygnięcia.

2. W dużej schłodzonej misce ubijamy wcześniej oziębioną śmietanę. W połowie ubijania wsypujemy 3 łyżki cukru. Kiedy śmietana będzie całkiem sztywna, dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników. Na koniec wbijamy dwa żółtka i miksujemy masę na wolnych obrotach.

3. Wyciskamy sok z pomarańczy. Nasączamy nim jeden blat ciasta, który smarujemy 1/3 kremu. Na kremie układamy połowę plasterków wykrojonych z obranych ze skórki mango, przykrywamy drugim blatem ciasta, smarujemy kremem.

4. Nakrywamy trzecim blatem biszkoptu. Boki smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wierzch ozdabiamy resztą mango.

Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 2 zł.

Więcej na temat:tort | Mango | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.