Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Tort wiśniowy w marcepanie

Składniki na 12 porcji : 6 jajek, 16 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru, 6 łyżek dżemu wiśniowego, 3 galaretki wiśniowe, 45 dag cukierków typu toffi z orzechami i czekoladą, 75 dag śmietany kremówki, 50 dag serka mascarpone, 2 op. cukru waniliowego, 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 30 dag masy marcepanowej, 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao.

Reklama

1. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 35 minut w 200 st. Wystudź.

2. Zimny biszkopt rozetnij na 3 placki. Posmaruj je dżemem. Jeden od razu ułóż na spodzie tortownicy. Wszystkie galaretki rozpuść w ok. 300 ml wrzątku. Ubij 50 dag śmietany. Mascarpone utrzyj z 1 cukrem waniliowym i resztą cukru. Masę serową połącz z bitą śmietaną i rozdziel.

Do jednej porcji dodaj połowę zimnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć, rozsmaruj ją na biszkoptowym spodzie w formie. Rozłóż 1/3 cukierków. Lekko wciśnij je w masę. Schładzaj 20 minut. Potem przykryj drugim biszkoptem. Pozostałą masę serową wymieszaj z resztą galaretki. Rozsmaruj na cieście. Rozłóż połowę pozostałych cukierków i przykryj ostatnim blatem. Schładzaj 3 godziny. 

3. Pozostałą śmietanę wymieszaj z ostatnim cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Ubij na sztywno. Tort posmaruj połową masy. Resztę rozdziel, jedną część wymieszaj z 1/2 łyżki kakao.

Obie masy na przemiennie przełóż do szprycy i włóż do lodówki. Marcepan zagnieć z resztą kakao, rozwałkuj. Tort przykryj marcepanem. Udekoruj rozetkami dwukolorowej śmietany i resztą cukierków.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • szklanka cukru • 4 jajka • 1/2 kostki masła • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 3 łyżki jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.