Reklama
  • Środa, 2 września 2015 (13:00)

    Tort wiśniowy

Składniki na 12 porcji Korpus: 3 jajka, 1/4 szklanki cukru, pół szklanki mąki , 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju Krem: niecała szklanka kwaśnej śmietany, mały jogurt naturalny, 1 szklanka cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 6 plastrów żelatyny, niecała szklanka śmietany kremówki, sok i skórka z 1 cytryny, 35 dag wiśni, 5 łyżek likieru wiśniowego Dekoracja: szklanka śmietany kremówki, 10 dag wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao, a na koniec dodaj olej. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 165 °C. Poczekaj, aż korpus ostygnie i przekrój go.

Wymieszaj jogurt z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz startą na drobno skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj, aż napęcznieje, a następnie rozpuść. Wmieszaj ją ostrożnie do kremu jogurtowego. Dodaj sok z cytryny i lekko wmieszaj ubitą na sztywno śmietanę. Połowę tej masy dopraw 15 dag zmiksowanych lub pokrojonych drobno wiśni i likierem wiśniowym.

Reklama

Włóż do tortownicy jedną część korpusu i na zmianę nanoś różowy i biały krem. Przykryj drugą częścią i poczekaj, aż stężeje. Po tym czasie udekoruj tort bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i resztą wiśni. Czas przygotowania: 70 minut (bez tężenia)

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 216 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:tort | krem | ceny | torty

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 100 g gorzkiej czekolady, 80 g masła, 2 jajka, 100 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 160 g + łyżka cukru, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1/2 kg śliwek, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.