Reklama
  • Czwartek, 28 sierpnia 2014 (14:00)

    Tort wieniec z żurawiną

Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 175 g mąki pszennej ● 50 g mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 175 g cukru ● 100 ml oleju ● 100 ml mleka ● 1 cukier waniliowy ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● sok z cytryny Masa: ● 750 ml mleka ● 2 budynie czekoladowe z cukrem ● 1 kostka masła ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 słoik konfitury żurawinowej

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 1,10 zł

1. Żółtka ubijamy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian, po łyżce: olej, mleko i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Chłodzimy.

Reklama

2. Budyń gotujemy w podanej ilości mleka i studzimy. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.

3. Ciasto przecinamy na trzy blaty. Każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody, a potem smarujemy konfiturą. Na konfiturze rozprowadzamy krem czekoladowy. Kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania.

Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 g

Rewia
Więcej na temat:tort | ciasto | Masa | z | torty | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 30 dag wafelków o smaku cytrynowym, 15 dag masła, 1,5 tabliczki białej czekolady, 20 dag borówek amerykańskich (mogą być mrożone), 25 dag twarogu na sernik (trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.