Reklama
  • Czwartek, 28 sierpnia 2014 (14:00)

    Tort wieniec z żurawiną

Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 175 g mąki pszennej ● 50 g mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 175 g cukru ● 100 ml oleju ● 100 ml mleka ● 1 cukier waniliowy ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● sok z cytryny Masa: ● 750 ml mleka ● 2 budynie czekoladowe z cukrem ● 1 kostka masła ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 słoik konfitury żurawinowej

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 1,10 zł

1. Żółtka ubijamy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian, po łyżce: olej, mleko i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Chłodzimy.

Reklama

2. Budyń gotujemy w podanej ilości mleka i studzimy. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.

3. Ciasto przecinamy na trzy blaty. Każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody, a potem smarujemy konfiturą. Na konfiturze rozprowadzamy krem czekoladowy. Kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania.

Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 g

Więcej na temat:tort | ciasto | Masa | torty | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.