Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Tort szwarcwaldzki z wiśniówką

Składniki na 18 porcji 8 dag czekolady, 8 dag masła, 25 dag cukru, 6 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 8 dag biszkoptów, 8 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 1 słoik (850 ml) kompotu wiśniowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek wiśniówki, 1 op. cukru waniliowego, 3 kubki (po 25 dag każdy) śmietany kremówki, 5 dag pistacji, czekoladowe choinki do dekoracji.

1 Czekoladę stop, ostudź. Masło utrzyj z 5 łyżkami cukru, połącz z czekoladą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Białka ubij z 5 łyżkami cukru, pianę z białek połącz z masą. Biszkopty pokrusz i razem z mąką, proszkiem oraz migdałami domieszaj do masy czekoladowej. \

Reklama

Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut. Odstaw ciasto do wystudzenia.

2 Połowę żelatyny wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Wiśnie osącz na sitku. Odłóż 3 łyżki zalewy wiśniowej, a resztę zagotuj z połową pozostałego cukru. Odłożoną zalewę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gorącej zalewy. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Wtedy dodaj wiśnie, odstaw masę w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

W tym czasie ciasto rozetnij na 3 placki. Resztę żelatyny namocz, odstaw, by spęczniała. Wiśniówkę wymieszaj z cukrem waniliowym i podgrzej. Rozpuść w tym żelatynę. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru, ostrożnie połącz ją z rozpuszczoną żelatyną i odstaw w chłodne miejsce.

3 Jeden z placków ułóż na spodzie tortownicy. Nałóż na niego połowę masy wiśniowej i 1/2 bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj na nim resztę masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany. Połóż ostatni placek.

Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą śmietany. Posyp posiekanymi pistacjami. Boki udekoruj choinkami z czekolady. Schłodź.

Przygotowanie ok. 75 minut. 1 porcja ok. 440 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | z | czekolady | torty

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem: 60 dag serka mascarpone, 30 dag schłodzonego mleka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.