Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia 2016 (11:05)

    Tort szwarcwaldzki z wiśniówką

Składniki na 18 porcji 8 dag czekolady, 8 dag masła, 25 dag cukru, 6 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, 8 dag biszkoptów, 8 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 1 słoik (850 ml) kompotu wiśniowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek wiśniówki, 1 op. cukru waniliowego, 3 kubki (po 25 dag każdy) śmietany kremówki, 5 dag pistacji, czekoladowe choinki do dekoracji.

1 Czekoladę stop, ostudź. Masło utrzyj z 5 łyżkami cukru, połącz z czekoladą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Białka ubij z 5 łyżkami cukru, pianę z białek połącz z masą. Biszkopty pokrusz i razem z mąką, proszkiem oraz migdałami domieszaj do masy czekoladowej. \

Reklama

Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut. Odstaw ciasto do wystudzenia.

2 Połowę żelatyny wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Wiśnie osącz na sitku. Odłóż 3 łyżki zalewy wiśniowej, a resztę zagotuj z połową pozostałego cukru. Odłożoną zalewę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gorącej zalewy. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Wtedy dodaj wiśnie, odstaw masę w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

W tym czasie ciasto rozetnij na 3 placki. Resztę żelatyny namocz, odstaw, by spęczniała. Wiśniówkę wymieszaj z cukrem waniliowym i podgrzej. Rozpuść w tym żelatynę. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru, ostrożnie połącz ją z rozpuszczoną żelatyną i odstaw w chłodne miejsce.

3 Jeden z placków ułóż na spodzie tortownicy. Nałóż na niego połowę masy wiśniowej i 1/2 bitej śmietany. Przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj na nim resztę masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany. Połóż ostatni placek.

Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą śmietany. Posyp posiekanymi pistacjami. Boki udekoruj choinkami z czekolady. Schłodź.

Przygotowanie ok. 75 minut. 1 porcja ok. 440 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | czekolady | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.