Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Tort szwarcwaldzki

Ciasto: ●150 g mąki pszennej ●50 g mąki ziemniaczanej ●6 jajek ●150 g gorzkiej czekolady ●150 g cukru ●aromat waniliowy ●150 g masła ●łyżeczka proszku do piecz. ●100 ml wiśniówki. Przełożenie: ●3 szkl. zimnej kremówki ●2 łyżeczki żelatyny ●3 łyżki cukru pudru ●łyżka cukru waniliowego ●500 g drylowanych mrożonych wiśni + 2 łyżki cukru kryształu (mogą być wiśnie z syropu – wtedy ich nie gotuj).

Reklama

1 Wiśnie zalej pół szkl. wrzątku, gotuj chwilę z cukrem, ostudź, odcedź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Czekoladę grubo zetrzyj, 1/3 włóż do lodówki, resztę rozpuść. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj czekoladę, aromat, obie mąki, proszek i ubite białka.

Upiecz w tortownicy 24 cm lub prostokątnej blasze w 180°C (ok. 45 min). Ostudź, pokrój na blaty, nasącz wiśniówką z 1/2 szkl. wody.

2 Śmietanę ubij z cukrem (pudrem i wanil.), dodaj żelatynę. Na 1 blacie ciasta rozłóż wiśnie i śmietanę, nakryj drugim. Tort posmaruj śmietaną, ozdób czekoladą i wiśniami.

Pyszny tort Czarny las prawdopodobnie stworzył cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tybindze w 1930 r.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 600 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 dag orzechów włoskich, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 1,5 tabliczki białej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.