Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:00)

    Tort szampański z bitą śmietaną

Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady, 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia l5 łyżeczek żelatyny, 50 dag śmietany kremówki, 100 ml szampana (ew. białego wina musującego), 4 łyżki soku cytrynowego, 2 op. cukru waniliowego lposiekane włoskie orzechy

Reklama

1. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 10 dag cukru i 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, przemieszaj.

Dodaj czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je 30 minut w temp. 175°C. Wystudź i rozetnij na 2 placki.

2. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Resztę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 35 dag śmietany, ubij ją na sztywno. Połącz z szampanem, sokiem cytrynowym i żelatyną. Spód tortu ułóż na dnie formy.

Posmaruj go kremem, przykryj drugim biszkoptem. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z drugim cukrem waniliowym. Tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp orzechami. Wierzch udekoruj według uznania.

Naj
Więcej na temat:tort | z | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 40 dag malin, 8 dag migdałów bez skórki, 1 blat bezowy o śr. 20 cm, 10 dag cukru pudru, 8 dag cukru kryształu, 10 małych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.