Reklama
  • Środa, 27 stycznia (13:05)

    Tort sylwestrowy

Składniki na 10-12 porcji: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag serka mascarpone, 20 dag nutelli, 5 dag roztopionej mlecznej czekolady, ¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych, 20 dag masy marcepanowej, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka kakao, wiórki czekolady

Przygotowanie:

Reklama

1. Białka ubij na sztywno mikserem, stopniowo dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 blaty.

2. Kawałek masy marcepanowej oderwij i dodaj do niej kakao. Masę marcepanową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem – z jasnej wytnij koło wielkości tortownicy, z ciemnej kółka i wskazówki zegara. Serek mascarpone oraz nutellę zmiksuj.

Następnie dodaj przestudzoną czekoladę. Na koniec wsyp orzechy, wymieszaj. Włóż do lodówki, by krem zgęstniał. Pierwszy blat posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Na wierzchu rozłóż jasny marcepan, udekoruj ciemnym. Boki posyp wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 430  kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | serek | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Biszkopt: 20 dag cukru pudru • 5 jajek • 5 dag mąki pszennej tortowej • 5 dag mąki ziemniaczanej • 60 dag dżemu • pół litra śmietany 36 proc. • 50 dag serka mascarpone •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.