Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Tort śmietanowy

Składniki: 4 jajka, po 20 dag cukru i mąki, 500 ml kremówki, po 2 op. usztywniacza do śmietany i cukru waniliowego, 40 dag dowolnych owoców (świeżych lub z puszki), 1 op. galaretki, krokant

1. Żółtka ubij z 4 łyżkami wrzątku. Stale ubijając, dosypuj cukier. Następnie dodaj sztywną pianę z białek, a pod koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 st. Tortownicę wyłóż pergaminem, wlej ciasto. Piecz ok. 40 minut. Kiedy wystygnie, przekrój je na 3 blaty.

Reklama

3. Ubij zimną kremówkę z usztywniaczem i cukrem waniliowym. Na jeden blat nałóż grubą warstwę bitej śmietany, poukładaj kawałki owoców (np. cząstki 2-3 obranych mandarynek). Przykryj drugim biszkoptem, posmaruj kremem śmietanowym. Połóż ostatni blat.

4. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, boki obsyp krokantem. Na wierzchu rozłóż pozostałe owoce. Zalej je galaretką przygotowaną z połowy ilości wody. Ozdób bitą śmietaną.

16 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł.

Posiekaj lub zmiel 10 dag orzechów. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp orzechy oraz 10 dag cukru. Cały czas mieszając, smaż, aż orzechy się zrumienią, a cukier skarmelizuje. Przesyp na wyłożoną pergaminem tackę. Rozłóż tak, by powstała cienka warstwa. Studź, co pewien czas mieszając, by krokant się nie skleił.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 30 dag owoców (świeżych, mrożonych lub z puszki), 2 gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 słoika dżemu truskawkowego, płatki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.