Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Tort śmietankowo-pomarańczowy

Składniki na 10 porcji. Biszkopt: 4 jajka • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • 100 ml soku z pomarańczy. Krem: 50 dag serka mascarpone • 2 łyżki żelatyny • 500 ml śmietany 30 proc. • 5 łyżek cukru pudru • 50 ml likieru pomarańczowego. Dekoracja: 4 pomarańcze • garść posiekanych pistacji.

Reklama

1. Białka ubij, pod koniec dodawaj po łyżce cukru. Nadal miksując dodaj po jednym żółtku. Mąki przesiej do masy i delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz 25 minut w temperaturze 170°C.

2. Biszkopt przekrój, blaty nasącz sokiem z pomarańczy. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder, serki, likier. Zmiksuj z rozpuszczoną żelatyną. Połowę kremu wyłóż na blat, przykryj drugim, nałóż krem. Udekoruj pomarańczami i orzechami.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.