Reklama
  • Wtorek, 11 marca 2014 (11:00)

    Tort ryżowy z karmelizowanymi gruszkami dla bezglutenowców

Składniki na ciasto: 250 g mąki bezglutenowej do wypieków, 60 g brązowego cukru, 120 g zimnego masła, 3 białka, sól. Masa: 450 ml mleka, 300 ml śmietany 18-proc., 160 g ryżu arborio (do risotto), aromat waniliowy, 50 g gorzkiej czekolady, 40 g orzechów laskowych, 100 g brązowego cukru, 4 białka, 100 g masła, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, jajko, po 1/4 łyżeczki kakao i cynamonu Dekoracja: 3 karmelizowane gruszki

Reklama

Przygotowanie: Wymieszaj na ciasto mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodaj masło i miksuj, by powstały spore grudki. Wtedy dodaj białka i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj, by placek miał grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim dno i ściany tortownicy. Znów wstaw do lodówki na godzinę.

Przygotuj kremową masę. Do garnka wlej mleko, śmietanę, aromat i wsyp ryż. Podrzewaj na średnim ogniu, a potem na małym 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. Praż orzechy 5 minut na patelni. Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj drugim i lekko pougniataj, by usunąć z nich skórki. Posiekaj. Ubij cztery białka i 80 g cukru.

Wymieszaj z połową stopionego masła i skórką pomarańczową. Dodaj do masy ryżowej i odstaw. Gdy trochę ostygnie, dodaj orzechy i posiekaną czekoladę. Przelej do tortownicy z ciastem.

Roztrzep w misce całe jajko, pozostałe masło i cukier. Dodaj kakao i cynamon. Połączone składniki rozprowadź na kremie w tortownicy. Piecz w 180 st. C ok. 50 minut. Podawaj przestudzone.

Jak to zrobić?

Gruszki karmelizowane. Pokrój gruszki na ósemki lub ćwiartki. Smaż na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią, ale by nie straciły jędrności. Odsącz z nich tłuszcz na ręczniku papierowym.

Olivia
Więcej na temat:gruszki | tort | Masa | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 4 jajka • 20 dag cukru • 20 dag mąki pszennej • łyżeczka sody oczyszczonej • łyżka masła • 150 ml mleka. Krem: 500 ml śmietany 36 proc. • 15 dag gorzkiej czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.