Reklama
  • Wtorek, 3 czerwca 2014 (11:05)

    Tort różowy

Składniki na 10 porcji 4 jajka, 10 dag cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, szczypta soli, 10 dag mąki pszennej, 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag konfitury truskawkowej, 50 dag mielonego , twarogu (najlepiej półtłustego), 7,5 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z czerwonych buraków 6 truskawek do dekoracji

Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić mikserem, porcjami dosypując cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, ubijając, kolejno dodawać żółtka.

Reklama

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.

Tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić ciastem, plastikową łopatką wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.

Biszkopt odstawić do wystudzenia. Potem rozkroić na trzy blaty. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, przełożyć nią biszkoptowe blaty.

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać ją z buraczanym sokiem. Wierzch i boki tortu posmarować serowym kremem. Tort wstawić do lodówki na godzinę.

Truskawki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponabijać na długie drewniane patyczki. Wbić je w tort tuż przed podaniem.

Czas przygotowania: około 50 minut (bez czasu chłodzenia)

Życie na gorąco
Więcej na temat:tort | biszkopt | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 600 ml śmietany kremówki 36 proc., 10 dag orzechów włoskich, 1 szkl. płatków kukurydzianych, 1,5 tabliczki białej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.