Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (08:10)

    Tort rabarbarowo-malinowy

Składniki na 10 porcji: 3 jajka, 25 dag cukru, 3 cukry waniliowe, 8 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag malin, 15 dag rabarbaru, galaretka malinowa, 2 serki mascarpone, 1/2 kg mielonego twarogu, łyżeczka żelatyny, 2 łyżki pistacji, 3 śmietany kremówki, maliny i melisa.

Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, dosypując połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki.

Rabarbar oczyść, pokrój. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Wrzuć rabarbar i gotuj 5 minut. Na minutę przed końcem gotowania wyjmij (i odsącz) 15 kawałków rabarbaru do dekoracji. Do reszty wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.

Na jeden blat ciasta (w tortownicy) wyłóż tężejącą masę ra barbarową. Mascarpone połącz z twarogiem, drugim cukrem waniliowym i resztą cukru. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.

Maliny zmiksuj. Krem serowy połącz z żelatyną i rozsmaruj na galaretce rabarbarowej. Łyżką nałóż mus malinowy i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.

Pistacje zmiel. Śmietanę ubij z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Tort posmaruj bitą śmietaną, brzegi obsyp pistacjami. Udekoruj malinami i melisą.

Na żywo
Więcej na temat:tort | maliny | jaja | rabarbar | pistacje

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 100 g gorzkiej czekolady, 80 g masła, 2 jajka, 100 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 160 g + łyżka cukru, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1/2 kg śliwek, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.