Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tort pomarańczowy z białą czekoladą

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 4 pomarańcze, 3 małe blaty biszkoptowe, 1 słoik dżemu pomarańczowego, 1 op. gotowej polewy z gorzkiej czekolady, listki mięty do dekoracji.

1 Dwie tabliczki białej czekolady połam na drobne kawałki i włóż do rondla. Wlej kremówkę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po 3-5 minutach dodaj do masy masło. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdejmij z ognia, ostudź.

Reklama

2 Ostudzony krem wstaw do lodówki, aby dobrze zastygł. Pomarańcze sparz, jedną pokrój w plastry i odłóż do dekoracji. Pozostałe obierz, podziel na cząstki. Usuń białe błonki. Dżem lekko podgrzej.

3 Jeden blat biszkoptowy posmaruj dżemem, włóż do tortownicy. Nałóż część kremu z białej czekolady oraz część cząstek pomarańczy. Przykryj kolejną warstwą kremu i drugim blatem. Postępuj tak do wyczerpania składników. Odstaw do lodówki.

4 Wierzch i boki tortu udekoruj resztą kremu. Polej polewą czekoladową, ozdób plastrami pomarańczy i miętą.

czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje 3 jajka, 12 dag + 3 łyżki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 12 dag mąki pszennej, 1 łyże- czka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 2 puszki mango (ew. mieszanki owoców... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.