Reklama
  • Poniedziałek, 4 sierpnia 2014 (13:05)

    Tort pomarańczowo-malinowy z czekoladą

Składniki na 8 porcji: 30 dag malin, 1 pomarańcza, 3 jajka 7,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag mielonego twarogu, 7,5 dag cukru pudru, 35 dag śmietany kremówki, 25 dag malin do dekoracji, 7,5 dag czekolady mlecznej, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do tortownicy.

Przygotowanie: Sparzyć wrzątkiem pomarańczę, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Reklama

Białka wymieszać ze szczyptą soli oraz 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 torebkę cukru wanilinowego. Kolejno dodawać żółtka. Dolać 5 łyżek soku pomarańczowego. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.

Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić na około 3 godziny, aby dobrze wystygło. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości (kilka łyżek) zimnej wody, odstawić, żeby spęczniała. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem pudrem, drugą torebką cukru wanilinowego i 30 dag przebranych malin. Ubić na sztywno 20 dag śmietany kremówki. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą serową i ubitą śmietaną.

Ciasto biszkoptowe rozciąć (nożem o długim ostrzu) na dwa blaty. Przełożyć je kremem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Maliny przeznaczone do dekoracji (25 dag) przebrać, wybierając tylko jędrne sztuki. Czekoladę (wcześniej schłodzoną w lodówce) zetrzeć na grube wiórki. Ubić na sztywno pozostałą śmietanę. Posmarować nią tort. Boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu rozłożyć maliny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: około 90 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:tort | ciasto | z | czekolady

Zobacz również

  • Składniki: klasyczne ciasto biszkoptowe o wymiarach mniej więcej 24x40 cm. Krem: 2 jajka, 3/4 szklanki drobnego cukru, cukier waniliowy, 20 dag masła lub margaryny. Dodatkowo: konfitura albo dżem... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.