Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (10:05)

    Tort piętrowy przekładany pianką owocową

Składniki na 40 porcji: 12 jajek, 1 kg serka mascarpone, 50 dag drobnych owoców, 3 szkl. śmietany kremówki, 2 szkl. cukru, po 1 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. cukru pudru, 5 op. zagęstnika do śmietany, 1 op. proszku do pieczenia.

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

Przygotuj dwie tortownice o różnej wielkości. Wyłóż je papierem do pieczenia. Do większej wlej 2/3 ciasta biszkoptowego, resztę przełóż do mniejszej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40–50 minut. Wyjmij, wystudź. Każdy biszkopt rozetnij na 2 blaty.

2. Owoce przebierz, opłucz, osusz. 1/2 zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Podziel na pół. Do jednej części masy dodaj mus owocowy i 3 op. zagęstnika. Do drugiej części wsyp 2 op. zagęstnika. Obie części ubij mikserem na gęsty krem.

3. Biszkopty przełóż kremem owocowym, ustaw jeden na drugim. Całość posmaruj białym kremem. Wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem tort obłóż odłożonymi wcześniej owocami. Możesz też go udekorować płatkami róż w cukrze.

Naj
Więcej na temat:tort | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Spód: 3 jajka, 120 g cukru, 120 g mąki pszennej, 20 g kakao. Krem: 500 g kwaśnej śmietany, 200 g cukru pudru, sok z połówki cytryny, cukier wanilinowy (2 op.), 20 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.