Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Tort piernikowy ze śliwkami i żurawiną

Składniki na 16 porcji: 25 dag suszonych śliwek, 7 łyżek porto, kostka masła, 150 g cukru (i 1 łyżka do ubicia śmietany), 3 jajka, 1/4 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 275 g żurawiny ze słoika, 2 opakowania kremówki, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, plasterek pomarańczy i żurawina do dekoracji

Reklama

Pokrojone śliwki zalej 5 łyżkami porto. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jaja, mąkę, proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, przyprawę do piernika i dwie łyżki porto. Wlej ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tarką tortownicy i piecz przez 30 minut w 175 °C.

Ciasto przekrój na 3 płaty. Na pierwszy nanieś żurawinę. Przykryj go drugim i wyłóż śliwkami. Połowę śmietany ubij z łyżką cukru, cukrem wanilinowym i 1/2 łyżeczki cynamonu. Wyłóż ją na śliwki. Przykryj trzecim płatem. Chłódź przez 2 godziny.

Czekoladę zeskrob nożem na grube wiórki. Ubij resztę śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij małe kopczyki. Na każdym połóż żurawinę. Posyp całość wiórkami, a na środku połóż plaster pomarańczy. Chłódź tort przez godzinę. Czas przygotowania: ok. 1 i 1/2 godziny (bez czekania) Cena porcji: ok. 6,5 zł Kalorie: porcja 430 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | ciasto | Lorie | ceny | czekolady

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 400 g jogurtu naturalnego, 150 g serka mascarpone, 1 galaretka cytrynowa, 60 ml wody, galaretka owocowa, np. owoce leśne, szklanka borówki amerykańskiej, kilka malin,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.