Reklama
  • Piątek, 13 września 2013 (12:00)

    Tort owocowy z bitą śmietaną

Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki, sól, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 8 dag cukru pudru, 1 jajko, 12 i 1/2 dag masła. Na masę owocową: 1 kg mieszanych owoców (np. jabłek, brzoskwiń, śliwek, winogron), 3 jasne galaretki, 10 dag cukru pudru, 250 ml soku jabłkowego (1 szklanka). Do dekoracji: 400 ml śmietanki kremówki, 3 dag cukru pudru, 1 śmietan-fix, 3 łyżki likieru jajecznego (advocaat), 8 dag płatków migdałowych, owoce.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj masło. Wyrób ze składników gładkie ciasto, podziel na 2 części, a każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy odpowiadającej tortownicy.

Reklama

2. Blaty ciasta piecz osobno w temp. 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia. Owoce umyj, usuń pestki lub gniazda nasienne i drobno pokrój.

3. Galaretki przygotuj w jednym naczyniu, lecz dodaj o 250 ml (1 szklanka) mniej wody. Dodaj sok i cukier, wymieszaj. Dorzuć owoce i odstaw do ostygnięcia.

4. Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Jeden blat ciasta ułóż na dnie, na to wylej tężejącą galaretkę z owocami, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki.

5. Śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fiksem, na koniec dodaj likier. Z tortownicy usuń folię. Tort posmaruj bitą śmietaną. Boki udekoruj płatkami migdałowymi, a na wierzchu – kawałki świeżych owoców.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 397 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | z | torty

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 200 g masła ● 425 g cukru ● 6 jaj ● 200 g mielonych migdałów ● 120 g mąki ● 250 g maślanki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 250 g czerwonych porzeczek ● 4 łyżki żelatyny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.