Reklama
  • Czwartek, 28 maja 2015 (15:00)

    Tort orzechowy z masą cukrową

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 4 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru,  ¼ szklanki likieru Amaretto. Krem:  250 g serka mascarpone, 300ml śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Masa cukrowa:  4 łyżeczki żelatyny, 60-70 ml wody, 800 g cukru pudru, 100 g glukozy w proszku.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tortownicę masłem oraz oprósz mąką. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Gdy masa będzie jednolita, wylej ją do tortownicy i wstaw do piekarnika na 25 min. Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przekrój go w poprzek na trzy części.

Reklama

Nasącz powstałe biszkopty likierem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, wymieszaj z mascarpone i dodaj ubitą z cukrem śmietankę razem z orzechami. Jeden z blatów posmaruj 1/3 masy mascarpone. Przykryj drugim blatem i ponownie posmaruj masą. Nałóż trzeci i cienko posmaruj kremem. Wstaw do lodówki na godzinę.

Rozpuść żelatynę w wodzie.Dodaj glukozę i podgrzej na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do masy cukier puder i dokładnie wymieszaj, aż nabierze elastyczności. Posmaruj stolnicę olejem i rozwałkuj masę, tak by była dużo większa od średnicy tortu. Delikatnie nakryj tort rozwałkowaną masą i dopasuj. Nadmiar masy odetnij. Rozwałkuj ją na cieniutki placek i lekko pofaluj, tworząc efekt materiału. Przełóż na ciasto i delikatnie dociśnij.

Resztę masy uformuj w cienkie wstążki i owijaj nimi kolejno wykałaczki, by powstały róże.Umieść je na torcie i wstaw go do lodówki na 2 godziny.

Czas przygotowania: 60 minut (bez tężenia)

Poziom: trudny

TV14
Więcej na temat:tort | ciasto | krem | amaretto | z | ma | Nas

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Krążki bezowe: 6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu (albo soku z cytryny),1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli. Krem ajerkoniakowy: 1 kostka do pieczenia,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.