Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego 2016 (13:05)

    Tort orzechowo-makowy

Składniki na 10 porcji: Biszkopt: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • 8 dag zmielonych orzechów. Krem: 1,5 szklanki mleka • 20 dag mielonych orzechów włoskich i laskowych • 20 dag masła • 20 dag masy makowej.

1 Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodawaj po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiej, wymieszaj z orzechami, wsyp do masy, delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

2 Mleko zagotuj, wsyp mielone orzechy, gotuj chwilę, mieszając. Odstaw i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj mleko z orzechami, dokładnie utrzyj. Do połowy masy dodaj masę makową. Biszkopt przetnij w poprzek, posmaruj placki kremami. Udekoruj kremem.

Reklama

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | biszkopt | mleko | Mleko | as` | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.