Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (13:05)

    Tort orzechowo-makowy

Składniki na 10 porcji: Biszkopt: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 8 łyżek cukru • 8 dag zmielonych orzechów. Krem: 1,5 szklanki mleka • 20 dag mielonych orzechów włoskich i laskowych • 20 dag masła • 20 dag masy makowej.

1 Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodawaj po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiej, wymieszaj z orzechami, wsyp do masy, delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

2 Mleko zagotuj, wsyp mielone orzechy, gotuj chwilę, mieszając. Odstaw i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj mleko z orzechami, dokładnie utrzyj. Do połowy masy dodaj masę makową. Biszkopt przetnij w poprzek, posmaruj placki kremami. Udekoruj kremem.

Reklama

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | biszkopt | mleko | Mleko | as` | As | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Biszkopt jasny: 5 jajek • 3/4 mąki tortowej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru. Biszkopt czekoladowy: 2 jajka • 2 łyżki mąki pszennej • łyżeczka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.