Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (10:05)

    Tort mokka z wiśniami

Składniki na 16 porcji: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 i 1/2 szkl. śmietany kremówki, 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. likieru kawowego, 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni, 3 łyżeczki żelatyny.

1. Śmietanę podgrzej. Połam 3 i 1/2 tabliczki czekolady, wrzuć do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Resztę czekolady posiekaj. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Biszkopt wystudź, potem rozetnij na 3 blaty.

Reklama

2. Jeden blat ułóż w tortownicy. Kompot z wiśni zagotuj, rozpuść w nim żelatynę. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Czekoladową śmietanę wymieszaj z likierem, ubij. Rozsmaruj 2/3 kremu na biszkopcie. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Schłodź. Udekoruj, np. bitą śmietaną, wiórkami czekolady i wiśniami.

Naj
Więcej na temat:tort | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.