Reklama
  • Wtorek, 13 maja 2014 (10:05)

    Tort mokka z wiśniami

Składniki na 16 porcji: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 i 1/2 szkl. śmietany kremówki, 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. likieru kawowego, 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni, 3 łyżeczki żelatyny.

1. Śmietanę podgrzej. Połam 3 i 1/2 tabliczki czekolady, wrzuć do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Resztę czekolady posiekaj. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Biszkopt wystudź, potem rozetnij na 3 blaty.

Reklama

2. Jeden blat ułóż w tortownicy. Kompot z wiśni zagotuj, rozpuść w nim żelatynę. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Czekoladową śmietanę wymieszaj z likierem, ubij. Rozsmaruj 2/3 kremu na biszkopcie. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Schłodź. Udekoruj, np. bitą śmietaną, wiórkami czekolady i wiśniami.

Naj
Więcej na temat:tort | z | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, po 20 dag cukru i mąki, 500 ml kremówki, po 2 op. usztywniacza do śmietany i cukru waniliowego, 40 dag dowolnych owoców (świeżych lub z puszki), 1 op. galaretki, krokant więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.