Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia 2016 (11:00)

    Tort migdałowy z karmelem

Składniki: 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 15 dag + 3 łyżeczki cukru, 3 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia l70 dag śmietany kremówki, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 4 łyżki likieru migdałowego, 1 op. dwukolorowej posypki czekoladowej; karmel: 15 dag cukru; dodatkowo: 2-3 łyżki gotowego lukru

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka połącz z 2 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Domieszaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studź 2 godziny, przetnij na 3 krążki.

Reklama

2. Wymieszaj 50 dag śmietany z zagęstnikiem, 3 łyżeczkami cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem. Lukier przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem.

3. Przygotuj karmel: na patelni stop cukier. Kiedy karmel zrobi się bursztynowy, natychmiast rozsmaruj go na jednym z blatów. Wyciśnij na blat kropeczki lukru, tak by utworzyły okręgi i połącz je przeciągając po nich wykałaczką. Tak zrobisz wzorek w kształcie sieci. Uwaga, dekorację trzeba zrobić szybko bo karmel zastyga błyskawicznie. Pozostałe blaty posmaruj 2/3 śmietany. Ułóż jeden na drugim. Przykryj plackiem z karmelową siecią. Boki posmaruj pozostałą śmietaną i obsyp posypką czekoladową. Schładzaj 2 godziny.

Naj
Więcej na temat:tort | z | Karmel | Karmel | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.