Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:00)

    Tort migdałowy z karmelem

Składniki: 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 15 dag + 3 łyżeczki cukru, 3 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia l70 dag śmietany kremówki, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 4 łyżki likieru migdałowego, 1 op. dwukolorowej posypki czekoladowej; karmel: 15 dag cukru; dodatkowo: 2-3 łyżki gotowego lukru

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka połącz z 2 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując 15 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy. Domieszaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studź 2 godziny, przetnij na 3 krążki.

Reklama

2. Wymieszaj 50 dag śmietany z zagęstnikiem, 3 łyżeczkami cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z likierem. Lukier przełóż do szprycy cukierniczej z małym otworkiem.

3. Przygotuj karmel: na patelni stop cukier. Kiedy karmel zrobi się bursztynowy, natychmiast rozsmaruj go na jednym z blatów. Wyciśnij na blat kropeczki lukru, tak by utworzyły okręgi i połącz je przeciągając po nich wykałaczką. Tak zrobisz wzorek w kształcie sieci. Uwaga, dekorację trzeba zrobić szybko bo karmel zastyga błyskawicznie. Pozostałe blaty posmaruj 2/3 śmietany. Ułóż jeden na drugim. Przykryj plackiem z karmelową siecią. Boki posmaruj pozostałą śmietaną i obsyp posypką czekoladową. Schładzaj 2 godziny.

Naj
Więcej na temat:tort | z | Karmel | Karmel | torty

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: 6 jajek, 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. oleju, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 cukier waniliowy, szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.