Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Tort malinowo-makowy z nalewką

Składniki na 16 porcji. Na blaty: 20 dag cukru, 25 dag masła, szczypta soli, 2 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml maślanki. Do przełożenia: 70 dag konfitury malinowej, 6 łyżek nalewki z malin, po 20 dag mielonego twarogu i śmietany kremówki, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 3 łyżki gotowej masy makowej. Do dekoracji: 45 dag masy marcepanowej, słodkie (np. marcepanowe) figurki.

Reklama

1 Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.

Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.

2 Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.

Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.

Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.

Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | z | marcepan | tar

Zobacz również

  • Składniki na 12-14 porcji naleśniki: 500 ml mleka, 150 ml wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki masła, 40 dag mąki, szczypta soli, olej do smażenia; polewa: po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek, 1/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.