Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:01)

    Tort księżyc z szampańskim kremem

Składniki na 12 porcji: 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2/3 szkl. cukru, 2/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 50 dag śmietany kremówki, 100 ml szampana (ew. białego wina musującego), 4 łyżki soku cytrynowego, 2 torebki cukru waniliowego, 20 dag posiekanych migdałów, kakao do oprószenia.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,90 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Gorzką czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i 1/2 szklanki cukru. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do masy jaje cznej i delikatnie mieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Formę w kształcie księżyca wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 25–30 minut. Wystudź biszkopt, rozetnij go na 2 placki.

2. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Pozostały cukier oraz 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 2/3 śmietany, ubij ją mikserem na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z szampanem, sokiem cytrynowym oraz żelatyną.

3. Spód tortu ułóż na dnie formy. Posmaruj go tężejącym kremem, przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z ostatnim cukrem waniliowym.

Gotowy tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp posiekanymi migdałami. Na wierzchu ciasta zrób grzebieniem cukierniczym dekoracyjne fale. Przed podaniem tort oprósz kakao.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | z | Księżyc | torty

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji: 400 g malin, 100 g cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 400 ml śmietany kremówki, 3 białka, 60 g drobnego cukru, paczka biszkoptów, np. okrągłych (ok. 240 g). Wykończenie: 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.