Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:01)

    Tort księżyc z szampańskim kremem

Składniki na 12 porcji: 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2/3 szkl. cukru, 2/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 50 dag śmietany kremówki, 100 ml szampana (ew. białego wina musującego), 4 łyżki soku cytrynowego, 2 torebki cukru waniliowego, 20 dag posiekanych migdałów, kakao do oprószenia.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,90 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Gorzką czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i 1/2 szklanki cukru. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do masy jaje cznej i delikatnie mieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Formę w kształcie księżyca wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 25–30 minut. Wystudź biszkopt, rozetnij go na 2 placki.

2. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Pozostały cukier oraz 1 torebkę cukru waniliowego wymieszaj z 2/3 śmietany, ubij ją mikserem na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z szampanem, sokiem cytrynowym oraz żelatyną.

3. Spód tortu ułóż na dnie formy. Posmaruj go tężejącym kremem, przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałą śmietanę ubij z ostatnim cukrem waniliowym.

Gotowy tort wyjmij z formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Boki obsyp posiekanymi migdałami. Na wierzchu ciasta zrób grzebieniem cukierniczym dekoracyjne fale. Przed podaniem tort oprósz kakao.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | z | Księżyc | torty

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.