Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2014 (15:00)

    Tort kokosowy

Składniki na 12-15 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem: 400 ml mleczka kokosowego, 6 dag wiórków kokosowych, 2-3 łyżki cukru pudru, 25 dag śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżeczki żelatyny. Ponadto: ½ szklanki słodkiej herbaty, 25 dag serka mascarpone, 20 dag śmietanki kremówki 30 proc., 3-4 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórków kokosowych.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier a następnie żółtka. Na koniec dodaj przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.

Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180° C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.

Reklama

2. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody, przestudź. Mleczko kokosowe przelej do miski i ubij mikserem, aż się spieni. Dodaj przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw, by lekko zgęstniało.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz wiórki kokosowe. Połącz z gęstniejącym mleczkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Odłóż 5 łyżek masy a pozostałą podziel na dwie części.

3. Pierwszy blat biszkoptowy nasącz połową herbaty, posmaruj kremem. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz go pozostałą herbatą, wyłóż pozostały krem kokosowy. Przykryj ostatnim blatem i posmaruj go odłożonymi 5 łyżkami kremu. Tort wstaw do lodówki na całą noc.

4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając do smaku cukier puder. Połącz ją z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | dno | torty

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 4 jajka • 20 dag cukru • 20 dag mąki pszennej • łyżeczka sody oczyszczonej • łyżka masła • 150 ml mleka. Krem: 500 ml śmietany 36 proc. • 15 dag gorzkiej czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.