Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:05)

    Tort kakaowo-cytrynowy z truskawkami i mascarpone

Składniki na biszkopt kakaowy: 11 dag mąki tortowej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 11 dag cukru pudru, 5 dużych jajek, 2 łyżki kakao. Na krem serowy: 75 dag serka mascarpone, 30 dag śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: 10 dag konfitury cytrynowej, sok z 1/2 cytryny, 10 dag gotowego krokantu, 75 dag truskawek, świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie 90 min • Porcja 239 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 12-15 porcji.

Reklama

1. Ubijam białka na pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej je ubijając. Dokładam po jednym żółtku, ubijam. Deli katnie (na wolnych obrotach miksera) łączę pianę z mąkami, wymieszanymi z kakao.

2. Piekę biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, wyło żonej papierem do pieczenia (boków formy nie smaruję) – 30 min w 165°C. Bez termoobiegu! Uchylam drzwiczki na 15 min. Wyjmuję biszkopt, studzę. Gdy jest całkowicie ostudzony, kroję na 3 blaty.

3. Kremówkę ubijam z pud rem. Łączę z mascarpone (na wolnych obrotach miksera). Sok z cytryny mieszam z kon fiturą cytrynową. Pierwszy blat nasączam 1/3 konfitury i sma ruję cienką warstwą kremu, rozkładam 1/3 pokrojonych truskawek i znów daję warstwę kremu.

Przyciskam drugim blatem, przekładam go w taki sam sposób, przykrywam trzecim blatem. Nasączam go. Cały tort ozdabiam kremem i krokantem, wierzch – resztą truskawek i miętą.

Tort jest wyjątkowy: kwaskowy, o cytrynowym posmaku, bardzo smaczny! Dorota Kisowska z Rzeszówka

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:tort | sok | z | Mascarpone | koszt | przepis | Rota

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 200 g mąki pszennej, 75 g cukru pudru, sól, 100 g zimnego masła, 4 jajka, 4 łyżki powideł, 400 g mielonego twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 40 g mąki ziemniaczanej, 170 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.