Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (15:05)

    Tort kakaowo-cynamonowy z marmoladą

Reklama

Składniki na 12 porcji

Ciasto: 4 jajka • 8 łyżek cukru • 5 łyżek mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki cynamonu Krem: 25 dag czekolady • 300 ml śmietany 30 proc. • 15 dag masła • łyżka cukru • 150 ml śmietany 36 proc. • 12,5 dag mascarpone • 3 łyżki kakao

1. Śmietankę podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, przestudź. Dodaj masło, wymieszaj, schłodź.

2. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z cynamonem, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy, piecz 40 minut w 160°C.

3. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części i przełóż je kremem. Śmietanę 36 proc. ubij z łyżką cukru. Dodaj serek, zmiksuj. Wyłóż na wierzch, posyp przesianym kakao.

Czas: 2 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | krem | ciasto | z | torty

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: 40 dag zmielonych orzechów włoskich, 400 ml mleka, 30 dag + 2 łyżki cukru pudru, 40 dag masła, 3 duże gotowe blaty biszkoptowe, 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.