Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (15:05)

    Tort kakaowo-cynamonowy z marmoladą

Reklama

Składniki na 12 porcji

Ciasto: 4 jajka • 8 łyżek cukru • 5 łyżek mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki cynamonu Krem: 25 dag czekolady • 300 ml śmietany 30 proc. • 15 dag masła • łyżka cukru • 150 ml śmietany 36 proc. • 12,5 dag mascarpone • 3 łyżki kakao

1. Śmietankę podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, przestudź. Dodaj masło, wymieszaj, schłodź.

2. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z cynamonem, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy, piecz 40 minut w 160°C.

3. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części i przełóż je kremem. Śmietanę 36 proc. ubij z łyżką cukru. Dodaj serek, zmiksuj. Wyłóż na wierzch, posyp przesianym kakao.

Czas: 2 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | krem | ciasto | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.