Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Tort jabłkowy

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z syropu, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki cukru żelującego, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kaszy manny. Polewa: 3/4 szkl. płatków migdałowych, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 cytryny.

Reklama

1. Ciasto: wymieszaj mąkę, migdały i cukier puder. Dodaj masło, posiekaj. Dołóż żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep tortownicę i upiecz na złoto w 180°C.

2. Nadzienie: jabłka obierz. Zetrzyj na tarce i podgrzej. Dodaj wszystkie cukry, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Ostudź. Wymieszaj z pokrojoną brzoskwinią i kaszą.

3. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód. Przykryj plackiem. Piecz w 180°C przez 35-40 minut. Zdejmij obręcz i przestudź. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.

4. Polewa: z cytryny wyciśnij sok, utrzyj z cukrem pudrem. Przygotowanym lukrem posmaruj ciasto. Od razu posyp płatkami migdałowymi, oprósz odrobiną cukru pudru albo cytrynowego.

Jabłka idealne na wypieki

Do wypieków z jabłkami najlepiej wybrać te z odmian kwaśnych lub słodko-kwaśnych, dobrze znoszących przechowywanie w chłodni. W sezonie zimowym polecamy zwłaszcza szarą renetę zawierającą dużo witaminy C lub antonówkę (jest mniej kwaskowa, ale idealna do szarlotki).

Kupując jabłka, zwróć uwagę, czy nie mają brązowych przebarwień – to może świadczyć, że zawierają szkodliwą substancję (patulinę), która przenika do miąższu.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.