Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (13:05)

    Tort „Fale Dunaju”

Składniki na 12 porcji:l 325 ml mleka, 1/2 torebki dużego budyniu waniliowego, 120 g cukru + 1 łyżka, 270 g miękkiego masła, szczypta soli, cukier wanilinowy, 4 jajka, 220 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, wiśnie z kompotu (bez pestek), 250 g gorzkiej czekolady, 50 g cukru pudru, 50 g oleju kokosowego, pojemnik śmietany kremówki (200 g), wiórki z czekolady.

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka i łyżką cukru. Zagotuj 250 ml mleka, wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj chwilę, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki.

Reklama

Utrzyj 150 g masła ze 120 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranej masy, na przemian z pozostałym mlekiem. Ciasto wymieszaj mikserem, rozdziel na pół. Jedną część połącz z kakao.

Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę jasnego ciasta i posyp wiśniami. Następnie rozsmaruj po połowie ciemnego ciasta. Dwa placki piecz 35 minut w temperaturze 175 °C.

Posiekaj 50 g czekolady i stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Utrzyj 120 g masła z cukrem pudrem. Porcjami dodawaj budyń i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu rozsmaruj na jednym z krążków ciasta. Potem rozsmaruj stopioną czekoladę i wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim płatem ciasta.

Resztę czekolady stop ze śmietaną i olejem. Po wystudzeniu oblej nią tort i schładzaj w lodówce. Przed podaniem posyp wiórkami czekolady.

Czas przygotowania: 90 minut.

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 440 kcal

Na żywo
Więcej na temat:Fale Dunaju | tort | fale | proszek | ceny

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.