Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (13:05)

    Tort „Fale Dunaju”

Składniki na 12 porcji:l 325 ml mleka, 1/2 torebki dużego budyniu waniliowego, 120 g cukru + 1 łyżka, 270 g miękkiego masła, szczypta soli, cukier wanilinowy, 4 jajka, 220 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, wiśnie z kompotu (bez pestek), 250 g gorzkiej czekolady, 50 g cukru pudru, 50 g oleju kokosowego, pojemnik śmietany kremówki (200 g), wiórki z czekolady.

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka i łyżką cukru. Zagotuj 250 ml mleka, wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj chwilę, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki.

Reklama

Utrzyj 150 g masła ze 120 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do ucieranej masy, na przemian z pozostałym mlekiem. Ciasto wymieszaj mikserem, rozdziel na pół. Jedną część połącz z kakao.

Dwie tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę jasnego ciasta i posyp wiśniami. Następnie rozsmaruj po połowie ciemnego ciasta. Dwa placki piecz 35 minut w temperaturze 175 °C.

Posiekaj 50 g czekolady i stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Utrzyj 120 g masła z cukrem pudrem. Porcjami dodawaj budyń i zmiksuj na gładki krem. Połowę kremu rozsmaruj na jednym z krążków ciasta. Potem rozsmaruj stopioną czekoladę i wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim płatem ciasta.

Resztę czekolady stop ze śmietaną i olejem. Po wystudzeniu oblej nią tort i schładzaj w lodówce. Przed podaniem posyp wiórkami czekolady.

Czas przygotowania: 90 minut.

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 440 kcal

Na żywo
Więcej na temat:Fale Dunaju | tort | fale | proszek | ceny

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 200 g cukru ● 3 jajka ● 300 g mąki ● 200 g maślanki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka żelatyny ● szklanka jagód ● nieduża pomarańcza ● laska wanilii ● 500 g serka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.