Reklama
  • Piątek, 4 lipca 2014 (10:05)

    Tort czekoladowy z czereśniami

Składniki: 7 jajek, 20 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 8 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, czereśnie w zalewie, 2 łyżki soku z cytryny, skórka z 1/2 cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, czekolady: 3 białe i 1 ciemna, 3 śmietany kremówki

Przygotowanie:

Reklama

Zrób biszkopt: 4 jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody i ubij je, dosypując pół szklanki cukru i cukier waniliowy.

Zmiksuj pianę z 4 żółtkami. Mąkę pszenną połącz z 7 łyżkami ziemniaczanej i proszkiem. Wsyp do masy jajecznej i wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175º C. Piecz ok. 40 minut. Upieczony biszkopt wystudź, przekrój na 3 placki.

Wiśnie odsącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj resztę mąki ziemniaczanej z 7 łyżkami zalewy. Resztę zagotuj z 2 łyżkami cukru, skórką i sokiem z cytryny. Skórkę wyjmij. Wlej do rozrobionej mąki ziemniaczanej. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj wiśnie i odstaw.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Stop 2 białe czekolady. Pozostałe 3 jajka rozbij. Oddziel żółtka i utrzyj je z 4 łyżkami cukru i drugim waniliowym.

Ubij 2 kremówki. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z płynną czekoladą. Dodaj utarte żółtka i bitą śmietanę. Białka ubij i połącz z masą czekoladową.

Płaty ciasta przełóż kremem czekoladowym i masą wiśniową. Schłódź. Stop osobno resztę białej czekolady i czekoladę mleczną. Ciemną rozsmaruj na płaskim talerzu, nałóż kleksy białej czekolady. Przemieszaj obie, aby powstał marmurkowy wzorek.

Odłóż do zastygnięcia. Łopatką zeskrob grube wiórki i uformuj cienkie rurki. Pozostałą śmietanę ubij z resztą cukru. Posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj rureczkami z czekolady.

Czas przygotowania: 120 minut

Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 420 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | z | ciasto | Lorie | ceny | Zr | czereśnie

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 3 blaty biszkopt., 1 schłodzona puszka (400 ml) mleka kokosowego, po 25 dag sera mascarpone i rocotta, 5 łyżek cukru pudru, po 2 łyżki likieru kokosowego i syropu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.