Reklama
  • Piątek, 4 lipca 2014 (10:05)

    Tort czekoladowy z czereśniami

Składniki: 7 jajek, 20 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 8 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, czereśnie w zalewie, 2 łyżki soku z cytryny, skórka z 1/2 cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, czekolady: 3 białe i 1 ciemna, 3 śmietany kremówki

Przygotowanie:

Reklama

Zrób biszkopt: 4 jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody i ubij je, dosypując pół szklanki cukru i cukier waniliowy.

Zmiksuj pianę z 4 żółtkami. Mąkę pszenną połącz z 7 łyżkami ziemniaczanej i proszkiem. Wsyp do masy jajecznej i wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175º C. Piecz ok. 40 minut. Upieczony biszkopt wystudź, przekrój na 3 placki.

Wiśnie odsącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj resztę mąki ziemniaczanej z 7 łyżkami zalewy. Resztę zagotuj z 2 łyżkami cukru, skórką i sokiem z cytryny. Skórkę wyjmij. Wlej do rozrobionej mąki ziemniaczanej. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj wiśnie i odstaw.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Stop 2 białe czekolady. Pozostałe 3 jajka rozbij. Oddziel żółtka i utrzyj je z 4 łyżkami cukru i drugim waniliowym.

Ubij 2 kremówki. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z płynną czekoladą. Dodaj utarte żółtka i bitą śmietanę. Białka ubij i połącz z masą czekoladową.

Płaty ciasta przełóż kremem czekoladowym i masą wiśniową. Schłódź. Stop osobno resztę białej czekolady i czekoladę mleczną. Ciemną rozsmaruj na płaskim talerzu, nałóż kleksy białej czekolady. Przemieszaj obie, aby powstał marmurkowy wzorek.

Odłóż do zastygnięcia. Łopatką zeskrob grube wiórki i uformuj cienkie rurki. Pozostałą śmietanę ubij z resztą cukru. Posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj rureczkami z czekolady.

Czas przygotowania: 120 minut

Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 420 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | z | ciasto | Lorie | ceny | Zr | czereśnie

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.