Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Tort czekoladowy

Składniki: 5 jajek, kakao, po 12 dag cu kru i mąki, mleko, 30 dag gorzkiej czekolady, 30 dag masła, 1/2 op. prosz. do piecz., polewa, 100 ml kremówki 36 proc., 5 łyżek miodu, po 15 dag mlecznej czekolady i winogron.

Reklama

Oddziel żółtka od bia łek. Białka ubij na szty wno. Dalej ubijając, dosypuj cukier. 10 dag czekolady rozdrobnij (lub użyj małych dropsów czekoladowych). W rondelku rozgrzej 5-6 łyżek mleka.

Do mleka wrzuć cze koladę, rozpuść. Dodaj 10 dag pokrojonego masła i żółtka, utrzyj. Połącz z pianą z białek. Na koniec wsyp mąkę przesianą z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Wstaw do pie karnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok. 50 minut. Korpus ostudź, przekrój na 3 blaty. Kremówkę zagotuj z mio dem, zdejmij z ognia.

Resztę gorzkiej i mle czną czekoladę posie kaj, dodaj do śmietany z miodem, mieszaj do rozpuszczenia, ostudź. Utrzyj z resztą masła. 1/3 kremu posmaruj pierwszy blat. Rozłóż umyte winogrona.

Przykryj drugim blatem i kolejną porcją kremu. Połóż ostatni blat. Tort odstaw do schłodzenia. Przygotuj wg przepisu 2 polewy czekoladowe. Polej tort. Wyciśnij ozdobne kleksy z reszty kremu czekoladowego.

Świat kobiety
Więcej na temat:tort | SP | torty

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag kostki do pieczenia Kasia Maślany Smak, 20 dag herbatników maślanych, 60 dag gęstego jogurtu naturalnego, 10 dag cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.