Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Tort czekoladowo-wiśniowy

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • szklanka cukru • 4 jajka • 1/2 kostki masła • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 3 szklanki rozmrożonych wiśni. Krem: 5 dag masła • 500 ml śmietany • 45 dag serka mascarpone • 20 dag czekolady • 5 łyżek cukru pudru.

1. Masło rozpuść, dodaj czekoladę. Śmietanę ubij, dodaj przesiany cukier puder, serek i czekoladę z masłem. Zmiksuj. Możesz dodać nieco żelatyny. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę, jogurt i zmiksuj. Masło rozpuść, mąki wymieszaj, dodaj masło i mąkę, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem, wlej połowę masy, dodaj połowę wiśni. Wlej resztę masy i wyłóż resztę wiśni.

Piecz 40 minut w 180°C. Placek przekrój, przełóż kremem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 4 pomarańcze, 3 małe blaty biszkoptowe, 1 słoik dżemu pomarańczowego, 1 op. gotowej polewy z gorzkiej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.