Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Tort czekoladowo-wiśniowy

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • szklanka cukru • 4 jajka • 1/2 kostki masła • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 3 szklanki rozmrożonych wiśni. Krem: 5 dag masła • 500 ml śmietany • 45 dag serka mascarpone • 20 dag czekolady • 5 łyżek cukru pudru.

1. Masło rozpuść, dodaj czekoladę. Śmietanę ubij, dodaj przesiany cukier puder, serek i czekoladę z masłem. Zmiksuj. Możesz dodać nieco żelatyny. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę, jogurt i zmiksuj. Masło rozpuść, mąki wymieszaj, dodaj masło i mąkę, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem, wlej połowę masy, dodaj połowę wiśni. Wlej resztę masy i wyłóż resztę wiśni.

Piecz 40 minut w 180°C. Placek przekrój, przełóż kremem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.