Reklama
  • Piątek, 22 stycznia (11:05)

    Tort czekoladowo-figowy z orzechami

7,5 dag orzechów włoskich, 7,5 dag suszonych fig, 17,5 dag masła albo margaryny, 20 dag cukru, szczypta soli, 2 torebki cukru wanilinowego, 6 jajek, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60 dag śmietany kremówki, 30 dag gorzkiej czekolady, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników, 5 dag kruchych ciastek.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1 Orzechy włoskie posiekać. Suszone figi drobno pokroić. Masło (margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, 12,5 dag cukru i 1 torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ucieranej masy maślanej. Dołożyć figi oraz orzechy. Wymieszać.

2 Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 30-40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjąć z tortownicy. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

3 Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pozostałe jajka ubić na parze z resztą cukru i drugim cukrem wanilinowym. Dodać przyprawę do piernika. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i jasnokremowa, zdjąć ją z kąpieli wodnej, porcjami dodawać stopioną czekoladę i ubitą śmietanę.

4 Spód z ciasta włożyć do tortownicy. Rozsmarować na nim mus czekoladowy. Wierzch tortu wygładzić. Wstawić do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami, orzechami w czekoladzie i figami.

Życie na gorąco
Więcej na temat:tort | orzechy | SP | z | orzech | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 26 dag małych biszkopcików, 10 dag masła, 75 dag białego sera, 75 dag serka mascarpone , 15 dag cukru pudru, 210 ml kremówki 30 proc., 10 płatków żelatyny, 50 dag jagód. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.