Reklama
  • Czwartek, 8 grudnia 2016 (15:00)

    Tort czekoladowo-bananowy

Składniki na 10 porcji: 3 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 125 g cukru, 45 g mąki, 20 g kakao, 2 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 400 g śmietany kremówki, 3-4 banany, 100 g gorzkiej czekolady, 30 g wiórków czekoladowych do dekoracji.

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dosypując porcjami 75 g cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z kakao i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.

Reklama

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź spód ok. godziny.

Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Banany obierz, pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki i ułóż na czekoladowym spodzie. Pozostaw wolny brzeg o szerokości 1 cm. Wanilię rozetnij wzdłuż i zeskrob rdzeń. Wymieszaj go z 50 g cukru i sokiem z cytryny. Do tego dodaj żelatynę. Potem podgrzewaj na małym płomieniu, aż żelatyna się stopi.

Wymieszaj całość z kwaśną śmietaną. Ubij 200 g kremówki i dodaj do tężejącej kwaśnej śmietany. Krem rozsmaruj na bananach i wstaw do lodówki na 4 godziny. Podgrzej 100 g kremówki, rozpuść w niej czekoladę. Polewą posmaruj wierzch tortu i schłódź, by zastygła.

Pozostałą śmietanę ubij i przełóż do szprycy. Wyciśnij na torcie małe rozetki i udekoruj go wiórkami czekoladowymi.

Czas przygotowania: 110 minut

Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 620 kcal

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.